A Filmtettfeszt szpotjának fejlődéstörténete

Igazi kihívás volt a Filmtettfeszt 2012-es szpotját, Bertóti Attila remek animációját feldolgozni a fesztivál idei, rendhagyó kiadásához. Egyben megtisztelő is, ugyanis a Filmvadászok kara (a Hobo Blues Band Vadászok karának átirata) a kedvencem volt az eddigi összes fesztiválszpot közül (valójában két változata készült, 2012-ben és 2014-ben, kis különbséggel). 

 

Amikor elkezdődött a tervezés, ötletelés, még nem volt biztos, hogy a megszokott időpontban megtartható-e majd a fesztivál, ezért a szeptember közepi dátumra esett a szervezők választása, hogy szükség esetén szabadtéren is lehessen vetíteni. Így az egész kreatív folyamatnak augusztusban kellett kezdődnie, amikor minden héten a csapat más-más tagja volt éppen szabadságon. Ennek ellenére minden szálat sikerült összehangolni, köszönhetően Zágoni Bálint főszervezőnek: a szövegírást, a kórus hangfelvételét, majd film elkészítését, amire az idei fesztivál egész arculata épült. Utóbbit Makkai Bencével és a Vizualitas Stúdióval közösen dolgoztuk ki.

Mint általában, a kreatív folyamat egy brainstorminggal kezdődött. A körülményekre jellemző módon, sajnos egyszer sem volt alkalma a csapat tagjainak személyesen találkozni. Ez persze hagyott egy kis hiányérzetet maga után, de előnye is volt: az emberek ezalatt nem csak több városban tartózkodtak, de három különböző országban is megfordultak. A szervezők részéről felmerült néhány ötlet, ezek közül hármat ki is dolgoztunk nagyjából szinopszis szinten. A szülinapi tematikát mindenképp meg akartuk tartani, viszont szerettünk volna arra is reflektálni, hogy ez az év nem csak emiatt rendkívüli, így esett a választás a 2020-as Filmvadászok karára, és így lett kicsit hosszabb is a szpot a korábbi változatoknál.

A témáról sok minden eszünkbe jutott még, ezért többször felmerült egy-egy poén ötlettel kapcsolatban, hogy kockázatos vagy elcsépelt lesz a koronavírus kapcsán. Végül azok az ötletek maradtak benne a forgatókönyvben, amikről úgy gondoltuk, többszöri megtekintés után sem válnak majd idegesítővé (ez persze mindig szubjektív is, főleg egy kényes, megosztó téma esetén, de abból indultunk ki, hogy ez egy kicsit a saját közegünk, nem egy ismeretlen közönséghez szólunk).

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy tartalmilag és grafikailag is adaptáljuk a filmet, úgy, hogy ne az eredetit próbáljuk utánozni. De azért utalás szinten szerettünk volna nyújtani valamit azoknak a nézőknek, akik emlékeznek a korábbi változatra (ezért került bele például a csipsz zörgetés, ami most a szövegből kimaradt). Látványban egy új, ránk inkább jellemző, színes, kollázs-stílust választottunk. Egyedül a Sárga csikó karakterét tartottuk meg (aki nem csak az éneklős szpotokban szerepelt, hanem állandó elemévé vált a Filmtettfeszt arculatának), de természetesen őt is a papírkivágásos animáció látványvilágába dolgoztuk át.

A Sárga csikó eredeti rajzolt karaktere

A munkafolyamat első lépése a megszokott módon a storyboard elkészítése volt. Ez még nem tartalmazza a látványelemeket, csak egy vázlat, hogy lássuk, hogyan képzeljük el az egyes kompozíciókat. Ezután az animatik szokott következni (a storyboard képeit rávágjuk a hangra, hogy előre látható legyen a film ritmusa – hogy pontosan melyik kép mennyit tart (milyen részletességgel kell kidolgozni). Zenei klipekben ez kihagyhatatlan, most viszont csak akkor került rá sor, amikor már elkészült a garfika, így az animatikot a végső látványelemekkel készítettük el. Eközben Bálint megszervezte az ének felvételét, erről is készült egy kis videó.

Storyboard

Miután kikerültek a látványelemek Buzási Gyopár rajzolójából, a munkánk 4 szálon folytatódott: Makkai Bence elkészítette a nyomtatott anyagokat, mi pedig hárman is dolgoztunk a  szpoton. Vicsi Judith szinkronizálta az éneklő szájakat a zenei alapra, amiket később rátettünk az összes karakterre. Eközben összeraktam egy kompozíciót, amelyben minden elem benne van (mivel a filmben nincs vágás, egyetlen térben kellett elhelyezni mindenkit, és kiszámolni, ki hol üljön és milyen távolságra, hogy mindenki a megfelelő időben kerüljön a képbe, majd a totálban is minden a helyén legyen, és a kamera is természetesen tudjon haladni. Ekkor azonban még nem tettük rá a filmre a kameramozgásokat, hogy minél kevésbé lassítsuk a programot. 

A nézők kompozíciója fények és 3D hatás nélkül

Ezután Gyopár elkészítette a karakteranimációkat, és az apró mozgásokat, betette az éneklő szájakat a zene ritmusára. A végén újra visszakerült hozzám a projekt, ekkor került bele a kompozícióba a virtuális kamera, a fények (ezekkel azért is kellett játszani, hogy mindig arra a karakterre irányítsuk a figyelmet, akiről az ének szól, és ne lőjünk le egy következő poént). Végül pedig elkészült a sound design, aminek köszönhetően új életre kelt az addigi animáció. Némi technikai nehézség után (itt köszönjük Bertóti Attilának is a visszajelzéseit), végül sikerült az utolsó utáni változatot is exportálni.

Fogadjátok szeretettel 🙂

 

A stáb:

  • Szöveg: Papp Attila Zsolt
  • Ének: Zágoni Tamás-Tibor, Kún Tamás, Kis Gellért-Zsolt, Sógor Sámuel, Nagy Bence Dávid
  • Karnagy: Adorjáni Katalin
  • Felvétel: Lénárd József “Yogi” 
  • Animáció: Zoom Stúdió (Buzási Gyopár, Kassay Réka, Vicsi Judith)
  • Sound design, hangszerelés: Iszlai József

 

Kassay Réka

Newsletter

If you want to read posts like this in the future, subscribe to our newsletter to get noticed about our activities!

By ticking this box, you agree to our terms and conditions. Your contact details will be treated confidentially and never shared with 3rd parties.